De Liefdevolle Alfa - Eva Fabius

Een scheiding is een roerige periode. Voor je zelf. Voor je ex. En zeker als er kinderen bij betrokken zijn. Voor een kind betekent de scheiding een crisissituatie waar je gedwongen doorheen gaat, zonder invloed op de beslissing van je ouders. Het is dan extra goed om je kind liefdevolle steun en aandacht te geven.

En wist je dat als ouders hun kind laten zien dat zij er als ouders in slagen om er weer bovenop te komen, kinderen zelfs prima in staat om sterk uit de scheiding te komen? Dit ‘ontzorgt’ je kind, het geeft je kind vertrouwen en dat biedt rust. Rust om gewoon kind te kunnen zijn.

Opvoeden gaat wel gewoon door….zucht

In een scheiding wordt immens veel van je gevraagd als ouder. Op zowel emotioneel, financieel, praktisch en eventueel juridisch vlak. Het lijkt voor sommigen wel ‘een baan er naast’. Alle kinderen, van gescheiden ouders of niet, hebben in hun opvoeding een sterke ouder nodig. Een ouder die functioneert als ‘kompas’. Een alfa is. Richtinggevend en leidinggevend.

De Liefdevolle Alfa

Kinderen in een scheidingssituatie kunnen die sterkte ouder des te harder nodig hebben. Op zoek naar zekerheid en geruststelling. En bij een prachtige training over de hechting tussen kinderen en ouders werd gesproken over de ‘Liefdevolle alfa’. Wat mij betreft twee woorden die de gehele lading dekt èn probeert om ouders weer in verbinding te laten komen met hun natuurlijke gevoel van ‘leiding geven’.

Thuis gewoon een beetje meer de held uit hangen

Een scheidingssituatie kan dit ‘leiderschap’ doen wankelen. Dat is normaal. Je staat er in de opvoeding ‘op jouw dagen’ alleen voor. Je vraagt je dikwijls af of het gedrag van je kind passend is bij de leeftijd, of dat dit komt door de scheiding? Door de scheidingssituatie loop je misschien zo nu en dan op je tandvlees, het kan je onzeker maken. Je neiging om te compenseren met extra aandacht, materiële zaken of toegeeflijkheid neemt misschien toe. Terwijl je kind juist die sterke ouder nodig heeft. De ouder die uitstraalt dat je dit alles aankunt en ook nog eens liefdevolle aandacht heeft voor de vragen die er over de scheiding ronddwalen in het koppie van jullie kind. Gelukkig hoef je geen alles-kunner te zijn. Jij kunt je kind al laten zien dat je handig bent in het oplossen van allerlei dagelijkse, gewoonlijke, problemen. Je kind zal jou ervaren als sterke ouder ‘die zich wel redt’ en daarmee stel je jouw kind gerust.

Hoe is het met mij?

Voor jezelf is het dan wel goed om af en toe bij jezelf na te gaan “hoe is het met mij?” en “voel ik mij naar omstandigheden nog stevig genoeg om een sterke ouder voor mijn kind te zijn?” Zo niet, zet je netwerk in voor een helpende hand of overweeg een professioneel klankbord om op mentale kracht te komen.

~Eva Fabius~